top of page

CAPABLANCA

Dades Tècniques

Nom del gegant: Capablanca

Constructor: Jordi Grau, Taller del Drac Petit

Lloc de construcció: Terrassa

Estrena: 19 de setembre de 1993

Pes: 30 kg.

Alçada: 3 m.

Padrins: Gegants Vells de Matadepera

Estrena del Capablanca, 19 de setembre de 1993

XXII Trobada de Gegants d'Ullastrell,

22 de març de 2017

XX Trobada de Gegants de Rellinars

3 de setembre de 2017

Història

En Capablanca és el gegant més representatiu de Rellinars, per la història lligada a les muntanyes del voltant. Representa un bandoler del Camí Ral, tot i que se'n tenen poques constàncies històriques.

 

De fet, mai s’ha pogut determinar i corroborar dades que siguin fiables sobre la vida i època.

 

El que sí que és indiscutible, és que va actuar entre l’Hostal de la Barata i els Hostalets del Daví. Es diu que és probable la seva existència a la Cova d’en Capablanca a mitja alçada de la Roca Salvatge, situada sota el Paller de Tot l’Any, on s’obre un avenc vertical de difícil accés i que és, tradicionalment, considerat la seva guarida.

Tanmateix, a pocs minuts del Camí Ral, hi ha la Font del Lladre, un indret que també se’l relaciona amb la seva llegenda. Sobre l’origen del nom d’en Capablanca hi ha diverses hipòtesis, totes elles força curioses. Uns diuen que és degut al fet que portava una capa d’aquest color i que l’havia guanyat en una partida de cartes; altres expliquen la història d’un capità de miquelets que es va enfrontar amb el personatge.

 

Aleshores el bandoler es va presentar de sobte al teatre on el capità embadalit presenciava una comèdia i li va tallar un tros de la capa blanca que duia, i posteriorment li va enviar a casa per burlar-se’n.

 

Coneixia molt bé les rodalies i, segons es creu generalment, estava en conxorxa amb un mosso de l’Hostal de la Barata que l’advertia sobre els cabals dels viatgers que feien el trajecte. Aquest fet, juntament amb el seu galanteig amb la mestressa vídua del mas de la Teuleria el mantenien dins la zona. Es diu que mai va ser capturat i que va morir fart de vi, amorrat a una bóta en alguna de les masies properes a l’Obac.

Els ancians del poble explicaven que havien sentit parlar dels horribles crims que havia comès pel Camí Ral quan, apuntant amb el seu trabuc, obligava les víctimes a escampar els diners i pertinences, o bé, deixar-hi la vida sobre la capa blanca estesa davant els espadats que voregen el Camí darrere la Roca Salvatge, Castell de Bocs o el Coll del Daví. Segons comentaven, en Capablanca havia estat un mosso de pagès que treballava prop de Manresa i que va escollir aquest camí desenganyat de la societat del seu temps.

XXII Trobada de Gegants d'Ullastrell,

22 de març de 2017.

VI Diada d'Antoni Messeguer a Terrassa,

27 de maig de 2017

Font del Lladre.JPG

Font del Lladre (imatge extreta d'internet

lespluga.jpg

Serra de l'Obac i Montserrat (imatge extreta d'internet

Informació extreta de la web oficial de l'Ajuntament de Rellinars

bottom of page